Władysława Reymonta 11
41-400 Mysłowice
Zdrowe żywienie naszych podopiecznych tuż obok ich bezpieczeństwa jest dla nas priorytetem. Wszystkie posiłki przygotowywane i porcjowane są w dobrze wyposażonej kuchni żłobkowej oraz transportowane w pojemnikach GN windą i w wózkach kelnerskich. Posiłki dzieci spożywają w naczyniach poliwęglanowych, które po każdym posiłku są myte w zmywarce kapturowej z funkcją wyparzania. Prowadzony przez nas system HACCP jest dobrze oceniany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
Dietetyk układa jadłospisy w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015r. poz. 594).
Staramy się, aby posiłki dla dzieci były nie tylko zdrowe, ale i urozmaicone pod względem koloru, smaku, zapachu i konsystencji. Uwzględniamy sezonowość występowania warzyw i owoców.
Prowadzimy promocje zdrowej żywności poprzez sporządzanie urozmaiconych jadłospisów i diet eliminacyjnych w celu poprawy jakości zdrowego i racjonalnego odżywiania. Wprowadzamy nowe, zdrowe produkty najlepszej jakości do jadłospisu dzieci (sól morska, sól himalajska, świeże i suszone zioła, makarony z różnych zbóż, komosa ryżowa, kasze kuskus, kasze bulgur, owoce goji, żurawina, własnej produkcji koktajle owocowo- jogurtowe, pieczenie własnych mięs do śniadania, czarnuszki, soczewicy, cieciorki itp.). Posiłki spożywane są w miłej atmosferze, podawane w sposób przyjemny dla oka. Zależy nam, aby dzieci próbowały i poznawały nowe smaki. Już na najmłodszej grupie dzieci są uczone samodzielnie spożywać posiłki i napoje.
Bierzemy udział w różnych programach edukacyjnych (np. „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” firmy Nutricia), warsztatach, konferencjach.
Mając na uwadze status i wagę naszej placówki zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Staramy się uczyć tego naszych podopiecznych i widzimy, że daje to efekty.
Kanapki oraz niegazowana woda mineralna są dostępne dla dzieci przez cały dzień. Kanapki przygotowujemy w większej ilości w celu zabezpieczenia niestandardowych potrzeb dzieci (gdyby np. niedojadało któregoś posiłku lub zostały dłużej w placówce).
Wszystkie potrawy spożywane w naszym żłobku są naturalne bez konserwantów glutaminianu oraz dodatków ulepszających.
żłobek, żłobek miejski, złobek miejski w mysłowicach, system zapisów do żłobków, internetowy system zapisu do żłobków,
miasto mysłowice, zapisy do żłobków,
zapisy do żłobka w mysłowicach,
internetowy system zapisów do żłóbków
https://www.eprzedszkole.com.pl/
Standardy ochrony małoletnich w Żłobku Miejskim w Mysłowicach
Poniedziałek: | 06:00 do 17:00 |
Wtorek: | 06:00 do 17:00 |
Środa | 06:00 do 17:00 |
Czwartek: | 06:00 do 17:00 |
Piątek: | 06:00 do 17:00 |
Sobota: | Nieczynne |
Niedziela: | Nieczynne |