Władysława Reymonta 11
41-400 Mysłowice
6:00-8:15 |
Planowanie organizacji pracy dla poszczególnej zmiany pracowniczej z dokładnym przestrzeganiem zakresów wykonywanych czynności dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego, fizycznego, psychicznego i poprawy warunków bytowania dzieciom w ramach podnoszenia jakości opieki. Przyjmowanie dzieci do żłobka z dokładną oceną stanu zdrowia dziecka, wpisem do Dziennika Obecności uwzględniającym pod datą: godz. przyjścia i wyjścia, temp., skórę, gardło stolec i inne uwagi wynikające z wywiadu środowiskowego. Przy przyjęciu dzieci na daną grupę wiekową w szatni-filtrze ocena stanu zdrowia, egzekwowanie zaświadczeń od lekarza w razie absencji lub innych usprawiedliwiających nieobecność i ustalenie kontynuacji zaleceń od lekarza lub specjalisty. Planowanie zajęć dydaktyczno-wychowawczych z wpisem do Dziennika Zajęć zgodnym z planem kwartalnym i planem na dany dzień. Przygotowanie materiałów do realizacji zajęć. Aktualizacja tablicy ogłoszeń w filtrze (waga, wzrost każdego dziecka, możliwość spotkań w razie konieczności ze specjalistami: pielęgniarką, pediatrą, psychologiem, logopedą, dietetykiem, konspekty dodatkowych specjalistycznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych na dany miesiąc). Naświetlanie lampą bakteriobójczą pomieszczeń, w których przebywają dzieci z wpisem do rejestru emisji zgodnie z wymogami HACCP. Prace organizacyjno-porządkowe. Zajęcia indywidualne lub zabawy dowolne. Dla dzieci do 1 roku życia przygotowanie w Kuchni Mlecznej mieszanek mlecznych zgodnych z indywidualnym jadłospisem i dietą małego dziecka uzgodnionych z dietetykiem. W razie indywidualnych potrzeb przewijanie, pielęgnowanie, karmienie i dopajanie niemowląt. Zapewnienie snu na żądanie i czuwanie nad bezpieczeństwem. Pozostałe godziny dotyczą wszystkich dzieci. |
8:15-8:30 |
Toaleta dzieci z przestrzeganiem numeru grzebienia, nocnika, ręczników papierowych zgodnych z Dziennikiem Obecności i w szatni dla zapewnienia reżimu sanitarnego wg. wymogów HACCP. |
8:30-9:00 |
Śniadanie dzieci z uwzględnieniem diet, podanie obecności każdego dziecka, konfrontacja z dietetykiem i wprowadzanie zdrowej żywności i produktów EKO. |
9:00-9:15
9:15-9:30
|
Toaleta po śniadaniu. Każde dziecko korzysta ze swojego numeru. Toaleta z zachowaniem porządku, kultury i zasad higieny. Wysadzanie na nocniki.
II śniadanie
|
09:30-10:30 |
1.Zabawy zorganizowane z uwzględnieniem wieku dziecka, wrażliwości, rozwijania i kształtowania umiejętności samoobsługowych, zaspokojenia potrzeb biologicznych, psychicznych, społecznych, właściwym reagowaniem na różne okoliczności, rozstrzyganiem sporów, jednocześnie z możliwością dużej swobody i przestrzeganiem norm współżycia społecznego WEDŁUG METODY WYCHOWAWCZEJ MONTESSORI wprowadzanej do naszej placówki. 2.Wychowanie zdrowotne z udzielaniem I pomocy: Współpraca z Zespołem terapeutycznym: pielęgniarką, lekarzem pediatrą, psychologiem, logopedą i dietetykiem. Pozytywne nastawienie do badania lekarskiego z uwzględnieniem pomiaru wagi i wzrostu, z wpisem do Dokumentacji Prawidłowej Opieki nad Dzieckiem i informacją w filtrze do wiadomości rodziców. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego. Nauka przyzwyczajeń higieniczno – kulturalnych. 3.Wprowadzanie wychowania społeczno – moralnego z traktowaniem: Dziecka, jako członka rodziny. Dziecka, jako członka zbiorowości żłobka. Dziecka, jako członka społeczeństwa. 4.W wychowaniu umysłowym uwzględnienie: Poznawanie otoczenia społecznego i technicznego. Poznawanie przyrody z rozpoznawaniem pór roku. Rozwijanie mowy i myślenia. 5.Wychowanie estetyczne powinno obejmować: Estetykę życia codziennego. Obcowanie z przyrodą, sztuką i wytworami techniki. Działalność plastyczno – konstrukcyjną. Umuzykalnienie i zajęcia muzyczne (muzyka poważna, z różnych rejonów świata)i o tematyce dziecięcej. 6.W ramach zajęć specjalistycznych prowadzenie dodatkowych form opieki i edukacji sprzyjających prawidłowemu rozwojowi dzieci. |
10:30-11:00 |
Zupa z uwzględnieniem diet. Toaleta przed i po śniadaniu. |
11:00-12:00 |
Zabawy i zajęcia dydaktyczno wychowawcze,specjalistyczne. |
12:00-12:30 |
Przygotowanie dzieci do posiłku. Wysadzanie na nocniki i toaleta. |
12:30-13:00 |
II danie z uwzględnieniem diet, wymaganiem zachowania zasad kultury spożywania posiłków, nazywaniem posiłków. |
13:00-14:30 |
Odpoczynek poobiedni, sen.
|
14:30-15:00 |
Budzenie dzieci, ubieranie. Toaleta. Podwieczorek. |
15:00-16:30 |
Wykonywanie czynności podobnie jak od 6:00-8:15. Wydawanie dzieci z wpisem godz. odebrania(w razie przekroczenia 10 godz. podpis rodzica), pozostałym zorganizowanie zabaw. Przygotowanie i dekorowanie wnętrz stosownie do okoliczności. |
16:30-17:00 |
Ozonowanie pomieszczeń, dezynfekowanie, zabezpieczanie placówki. |
żłobek, żłobek miejski, złobek miejski w mysłowicach, system zapisów do żłobków, internetowy system zapisu do żłobków,
miasto mysłowice, zapisy do żłobków,
zapisy do żłobka w mysłowicach,
internetowy system zapisów do żłóbków
https://www.eprzedszkole.com.pl/
Standardy ochrony małoletnich w Żłobku Miejskim w Mysłowicach
Poniedziałek: | 06:00 do 17:00 |
Wtorek: | 06:00 do 17:00 |
Środa | 06:00 do 17:00 |
Czwartek: | 06:00 do 17:00 |
Piątek: | 06:00 do 17:00 |
Sobota: | Nieczynne |
Niedziela: | Nieczynne |